Tijdens je opleiding leer je van alles over het telen van gewassen en de conditie van de bodem. Je ontdekt hoe je verschillende teelten verzorgt en oogst. Je leert over bemesting, gewasverzorging en -bescherming en over de bijbehorende wet- en regelgeving. Ziektes en plagen komen ook aan de orde. Je bent veel met machines en werktuigen aan het werk.
Verschil tussen BOL en BBL
Bij Terra kun je een BOL- en BBL-opleiding volgen. BOL staat voor BeroepsOpleidende Leerweg. Bij een BOL-opleiding ben je het grootste deel van de week op school en loop je daarnaast stage om praktijkervaring op te doen. BBL staat voor BeroepsBegeleidende Leerweg. Bij een BBL-opleiding werk je 3 of 4 dagen per week en ga je 1 of 2 dagen per week naar school. Omdat je werkt, krijg je vaak ook salaris van het bedrijf waar je werkt.
Moderne teelt
Bij moderne teelt komt nog veel meer kijken! In de lessen is er daarom aandacht voor milieubewust, hygiƫnisch en veilig werken. Je leert over vernieuwende landbouwsystemen, natuur- en waterkwaliteit, duurzaamheid en innovaties in de sector.
Akkerbouwbedrijf runnen
Op niveau 4 leer je hoe je als ondernemer of bedrijfsleider een akkerbouwbedrijf kunt runnen. Je leert alle vakvaardigheden en wordt goed in het onderhouden van contact met leveranciers en afnemers. Leidinggeven en het bedrijf financieel gezond houden? Dat is voor jou straks geen enkel probleem.
Dit doe je per jaar
Jaar 1
+
Het eerste jaar van je opleiding is een basisjaar. Je leert over onderwerpen als de bodem, bemesting, gewassen, gewasbescherming en duurzaamheid. Daarnaast leer je veilig werken met trekkers en machines.
Jaar 2
+
Jaar 2 is meer vakgericht. Je leert over bemesting en het maken van bemestingsplannen. Ook komt zaaien, poten en gewasverzorging aan bod. Je leert werken met oogstmachines, zoals bietenrooiers en maaidorsmachines, waarmee je de oogst binnen haalt. Je oefent met leiding geven en zelfstandig werken. Door stage te lopen in Nederland of het buitenland en door praktijkopdrachten uit te voeren doe je ervaring op. Ook volg je keuzedelen, waarmee je zelf kiest welke extra vakken je volgt.
Jaar 3
+
In jaar 3 verdiep je jouw kennis nog meer. Ook leer je meer over bedrijfseconomie. Je ontdekt wat er allemaal komt kijken bij een bedrijf, zoals de boekhouding, het aansturen van personeel en optimalisatie. Je leert hoe je hierover advies kan geven en oefent daarmee bij je stagebedrijf. Je werkt toe naar je beroepsexamen. Dit houdt in dat je door het uitvoeren van opdrachten laat zien wat je hebt geleerd tijdens je opleiding.